Draaiorgel in de straat

Samen op het veldje voetballen

Het was geluk, heel veel geluk dat Janneke Beemster zich nooit had uitgeschreven bij een woningcorporatie voor de regio Utrecht. Nadat ze twaalf jaar in Tanzania had gewoond en samen met haar man Adam Omari en hun twee kinderen terug wilden naar Nederland, stonden zij na drie maanden op de eerste plaats voor een woning in de Hoven in Houten. 

Janneke had al twee jaar in Kenia gewerkt voor een ontwikkelingsorganisatie voordat ze in Tanzania kwam. Het was niet het land dat haar hart stal, maar Adam. Adam: ‘ik was squashtrainer en kampte al een tijdje met rugklachten. Ik had al bedacht dat het beter was om alleen nog recreatief te squashen, maar toen kwam Janneke en zo’n mooi meisje wilde ik nog wel lesgeven,’ lacht hij.

Gemis

Ze kregen twee kinderen en bouwden een leven op in Tanzania. Maar na verloop van jaren begon Janneke haar familie en vrienden meer en meer te missen. Ook het werk zat niet mee, omdat de regering steeds terughoudender werd in het verstrekken van werkvergunningen. Toen daar bovenop corona kwam en alles veranderde besloten ze om naar Nederland te gaan.

Vertrouwen

‘Toen ik hier afgelopen oktober liep en de woning zag, dacht ik meteen ja,’ vertelt Adam. ‘Tot we in het Oude Dorp rondwandelden en ik nergens mensen met een donkere huidskleur zag. Ik was bang dat mensen naar me zouden gaan kijken.’ Zijn schoonvader zei hem er vertrouwen in te hebben dat het goed zou komen. ‘En hij was nog niet uitgesproken of ik zag iemand met ook een donkere huidskleur,’ lacht Adam. Het was vooral Janneke die hier naartoe wilde, maar ook Adam vindt het hier fijn. ‘Ik ben hier vrijer om te zeggen wat ik vind dan in Tanzania.’

Nederlandse cultuur

Een van de leukste ervaringen in Houten was toen ze er net woonden. ‘Had ik net een tijdje vrij, startte er een lockdown,’ vertelt Janneke. ‘We konden dus helemaal niets. Maar op een dag kwam er een draaiorgel de straat in rijden. Overal gingen deuren open en kwamen mensen naar buiten. De kinderen hadden nog nooit zoiets gezien en ze dansten uitgelaten achter het draaiorgel aan. Het is heel leuk om die stukjes Nederlandse cultuur nu met mijn kinderen en Adam te kunnen delen.

Dit verhaal is gepubliceerd in Houtens Nieuws als onderdeel van de serie: Nieuw in Houten. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *