“Voedselverpakkingen zijn vaak misleidend.”
“In dit pak cacao zit niet alleen cacaopoeder, maar ook zuurgraadregelaar,” legt Marjan Slagt aan een client uit, “terwijl in deze pot zit enkel cacaopoeder. Er kunnen dus ingredienten inzitten die je misschien niet verwacht. Door etiketten te lezen, kun je verschillende merken beter vergelijken.” Marjan is orthomoleculair voedingsdeskundige. In haar onderneming ikhartjemij leert zij haar clienten onder meer hoe ze etiketten moeten lezen. “Dat is hard nodig, want veel verpakkingen zijn echt misleidend.”
Marjan weet waar ze over praat. Na haar studie klinische voeding aan de Wageningen Universiteit belandde ze in de commerciele hoek en heeft jarenlang voor grote voedselproducenten gewerkt. “Uiteindelijk begon het bij mij te knagen dat er vaak een verkeerd beeld wordt geschetst. Bij wereldgerechten staat er bijvoorbeeld 250 gram groente per persoon, maar dat moet je er wel zelf in stoppen. Als door de verpakking de suggestie wordt gewekt dat je gezond eet, terwijl dat niet zo is, is dat pure misleiding. En weet je bijvoorbeeld dat er wel 150 benamingen zijn voor suiker?” De druppel was dat zelfs een biologische voedselproducent misleidende verpakkingen maakte en Marjan draaide haar werk 180 graden om.
Stapsgewijs naar gezonder leven
Marjan helpt clienten door ze te leren hoe ze gezonder te kunnen eten, hoe etiketten te lezen en hoe voeding bijdraagt om bijvoorbeeld overgangsklachten te verminderen. “Maar,’’ zegt ze, “er is geen quick win. Het is zoeken naar puzzelstukjes, wat werkt voor iemand en wat niet? Ik geloof in stapsgewijs werken aan gezonder leven.’’ Het enthousiasme over haar werk en haar motivatie om mensen te helpen straalt ervan af. “Mijn dagen zijn gevuld met het interpreteren van vragenlijsten, het analyseren van bloedtesten, kennismakingsgesprekken waarbij ik echt de diepte in ga, het geven van voedingsadviezen, begeleiding en nazorg. En natuurlijk sparren met collega’s, studeren en administratie”, voegt ze eraan toe. Vooral het persoonlijke contact spreekt haar aan. “Ik onderhoud bijvoorbeeld veel contact tijdens het traject. Ik vind het belangrijk om te horen hoe het met iemand gaat en om ze te steunen. Maar ook als het traject is afgerond laat ik van mij horen.”
80/20-regel
“Het mooiste vind ik als mensen me vertellen dat ze zich beter zijn gaan voelen; dat is goud. Zeker, omdat ik soms best een lastige boodschap heb die confronterend kan zijn”, vertelt Marjan. “Wat je doel ook is, je moet het uiteindelijk wel zelf doen en dat is lang niet altijd makkelijk.” Gezonder leven betekent voor Marjan niet, dat je nooit meer mag genieten. “Genieten hoort bij het leven. Ik houd daarom de 80/20 regel aan. 80 procent lekker gezond, want gezond kan ook echt lekker zijn, en 20 procent wat minder gezond. Zo ben ik zelf echt een chocoladegek en daar ga ik heus wel eens aan te buiten.” Wel merkt Marjan dat als ze dat te veel doet haar lichaam dat aangeeft. “Dan slaap ik minder goed of krijg weer overgangsklachten. Dan weet ik dat het weer even genoeg was.”
In een wereld vol smakelijke verleidingen is het niet altijd gemakkelijk om er weerstand aan te bieden, maar Marjan heeft wel alvast enkele eenvoudige tips: start je dag altijd met water, varieer (dus niet elke ochtend havermout bijvoorbeeld), zorg voor verschillende kleuren op je bord en eet met de seizoenen mee. “En laat je niet leiden door de verpakking. Hoe mooi en aantrekkelijk ook, draai het om en lees de ingredienten. Dan pas weet je wat je eet.
Dit verhaal is gepubliceerd in Houtens Nieuws als onderdeel van de serie: Een dag als…