Gezocht: een bij-de-tijds verjaardagslied

Verjaardagslied gezocht

Het is feest. Mijn dochter is 14 jaar geworden en opa en oma zitten gezellig op de bank. Met een taartje en daarin twee brandende cijferkaarsjes loop ik naar de jarige. De familie is nog druk in gesprek, maar enthousiast zet ik ‘lang zal ze leven in’. Braaf zingt iedereen mee. Bij de eerste gloria bedenk ik me dat ik het verkeerde lied heb gekozen. Bij de tweede uithaal waarbij niemand de juiste toon weet te zingen, zie ik mijn veertienjarige dochter ongemakkelijk kijken en als na de laatste veel te lange gloooorrriiaaaa iedereen opgelucht klaar is met zingen, mompel ik snel een excuses. Hoe kan het dat we anno 2022 nog van dit soort trage verjaardagsliedjes (liederen past eigenlijk beter) zingen? Kunnen we echt niet met iets meer uptempo en eerlijk gezegd ook met wat vrolijkers komen?

Vanwege het spreidingsbeleid kunnen we ‘s middags in de herkansing. Mijn dochter probeert er nog onderuit te komen door geen taart te willen, maar helaas… daar trap ik niet in. Wel fijn dat ik in between de opa’s en oma’s over verjaardagsliedjes heb kunnen nadenken, maar er komt bar weinig bovendrijven.  Ja: ‘er is er een jarig, hoera hoera’, maar dat klinkt zo houterig en staccato. Echt, zing het maar eens. En ‘twee violen, een trommel en een fluit’? Serieus? Uiteindelijk besluit ik voor het Engelse ‘happy birthday to you’. Hoewel zeker beter, klinkt ook dit inmiddels aardig sleets.

Nu kan het geen verrassing zijn dat een veertienjarige zingende familieleden ronduit awkward vindt. Maar ‘in de glooorrriiiijaaa’ zingende collega’s zijn meestal ook geen feest. Zeker in de nu veel voorkomende teams-vergaderingen zorgt een halfslachtig ingezet ‘er is een jarig’ geregeld voor genante situaties bij zowel zanger(s) als toehoorder(s).

Dus doe ik een dringende oproep: weet iemand een beter verjaardagslied? Suggesties zijn meer dan welkom. Of beter nog, kunnen we niet een nieuw gaaf verjaardagslied maken? Iets dat alle leeftijden kunnen zingen en kunnen aanhoren.

Dat gezegd hebbende denk ik dat mijn dochter het alleen oke vindt als verjaardagsliedjes worden gezongen door Billie Eilish.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *