‘Het is hier fijn en veilig’

Houten is fijn en veilig

Toen de Zuid-Afrikaanse Stefanus De Lange de kans kreeg om voor zijn werk naar het buitenland te gaan, hoefde hij niet lang te denken over welk Europees land het zou worden. ‘De taal van het Afrikaans en Nederlands liggen dicht bij elkaar’, zegt Stefanus met een licht accent. Dat hij samen met zijn vrouw Miempie in Houten belandde was toeval.

‘Een collega van mij ging weer terug naar Zuid-Afrika,’ vertelt Stefanus ‘en zo hadden wij het geluk dat we zijn huurwoning in de Weides konden overnemen.’ Houten beviel heel goed. Vooral de brede fietspaden en de groene omgeving. ‘Voor onze zoon Steyn geboren was, zaten we heel vaak op de fiets,’ zegt Miempie.

Inbrekers

Wat ze ook heel fijn vinden is dat het hier veilig is. ‘In Zuid-Afrika heb je elektrische hekken rondom je huis, camerabewaking en spijlen voor de ramen,’ zegt Stefanus. Omdat het verschil met Zuid-Afrika zo groot is, ging het helaas toch mis. Ze hadden de deur niet op slot gedraaid en inbrekers hadden hun huis overhoopgehaald en geld meegenomen. ‘Dat was echt een hele nare ervaring,’ vertelt Miempie. Desondanks voelen ze zich in Houten toch veilig. ‘Maar we draaien nu wel onze deur op slot,’ lacht Stefanus.

Inmiddels hebben ze sinds eind maart een koophuis in de Velden. Hoelang ze in Nederland willen blijven weten ze nog niet. ‘Ik vind het heel moeilijk dat mijn familie zo ver weg woont,’ zegt Miempie emotioneel: ‘zeker nu Steyn er is, maar huren is geen optie.’ Stefanus schudt zijn hoofd: ‘je kunt alleen een huurcontract krijgen voor twee jaar. En wij willen niet elke twee jaar verhuizen.’

BBQ

Daarnaast vinden ze het fijn dat ze er nu echt hun huis van kunnen maken. De potten verf in de woonkamer en afplaktape rondom de deurkozijnen verraden dat ze daar nog druk mee bezig zijn. ‘Ook de tuin gaan we aanpakken,’ vertelt Stefanus terwijl we naar de tuin lopen. ‘Daar willen we een stuk kunstgras zodat Steyn lekker kan spelen,’ wijst Miempie aan. Er staan stoelen, liggen nog wat klusspullen en er prijkt een BBQ. ‘Dat is iets wat ik wel mis,’ vertelt Stefanus ‘een goed stuk vlees.’ Hij haalt zijn schouders op, ‘er zit meer smaak aan in Zuid-Afrika.’ Niet dat ze dat tegenhoudt: ‘weer of geen weer, de BBQ gaat elk weekend aan,’ lacht Stefanus

Dit verhaal is gepubliceerd in Houtens Nieuws als onderdeel van de serie: Nieuw in Houten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *